zaterdag 21 augustus 2010

Zelfverzekerdheid of overmoed

Waar houdt zelfverzekerdheid op en begint overmoed?

Zelfverzekerdheid is weten dat het goed komt. Dat als het niet gaat zoals je wenst daar een goede reden voor is.  Dat je altijd instaat zult zijn een oplossing te bedenken en uit te voeren.

Een overmoedig persoon bluft gewoon. Kan hem het schelen of hij het waar kan maken? De hele wereld is gevuld met schijtlijsters en hij is het niet dus wie kan hem wat maken.

Overmoedige mensen met een uitstekend humeur en een bruisend energie niveau zijn niet af te stoppen. Echt leuke mensen zijn het niet, want ze luisteren niet. Waarom zouden ze?

Overmoed en doorzettingsvermogen kunnen je steenrijk maken maar kunnen je ook voortijdig je graf in sturen. Overmoed doet blunderen en daarom wil ik gewoon zelfverzekerd zijn en niet overmoedig.


Dat is de reden waarom ik iemand zocht naar wie ik wilde luisteren. Want dat is het medicijn tegen overmoed. Luisteren en leren. Een heel leven lang.


En op een gegeven moment word je wakker en ontdek je dat er niks meer is waar je bang voor bent. Dan sta je op en zeg je als de samoerai:" today is a great day to die".

Zo he, over overmoed gesproken....

Geen opmerkingen: