vrijdag 31 december 2010

Gor....?

Ken je dat, vroeg een vriendin. Mijn blik was gevallen op een boek. Het bleek een aflevering uit een 26 delige serie. "the world of Gor". Sm-fantasy. Een sub-genre. Gor is een planeet die aan de andere kan van de zon met de aarde meedraait. het is een tegen-wereld. Nee, dat ken ik niet. Mijn vader vast wel.

Als je "in de ban van de ring" hebt gelezen en leuk vond dan weet je hoe veel lol je kunt beleven in een wereld die niet bestaat, maar je zult de rest van je leven een beetje teleurgesteld zijn als een schrijver denkt met een paar rare beesten, een pijl en boog en een speer een nieuwe wereld denkt te hebben geschapen.

Maar soms lukt dat wel, maar dan zijn de personen die door het "verhaal" lopen meestal niet dieper dan 2 dimensies.

Het is geen porno. Als je verkrachting scenes verwacht, kom je van een koude kermis thuis. Het gaat over dominantie en onderdanigheid. Waarbij mannen dominant zijn en vrouw onderdanig. Mannen mannelijk en vrouwen vrouwelijk. En het is Fantasy, dus alles kan, en als het niet kan, verzin je gewoon dat het wel kan.

Thuis gekomen  tikte ik "gor" in op btjunkie en drie minuten later stonden alle 26 delen op mijn harddisk. En nu dus allemaal in mijn e-reader.

Ik heb nu ongeveer 10% van "Kajira of Gor" doorgeploeterd, eerst met tegenzin. De man die het geschreven heeft probeert je op een heel erg opzichtige manier een kant op te sturen. En stoort zich nergens aan logica.  Hij schrijft alsof je dom bent. Hij houdt lezingen. Probeert jou zijn mening op te dringen en doet dat niet lichtzinnig.


Ik had verveeld de e-reader uit gezet op een plek waar onze hoofpersoon (een stom wicht waarin ik me dus absoluut niet kan verplaatsen), inmiddels gearriveerd op Gor, naakt op een immens bed ligt.

Een beeld dat niet uit mijn hoofd wilde. Nu nog even zitten lezen terwijl ik mijn nagels deed, struikel ik, tot mijn eigen stomme verbazing over een stukje dat smul materiaal is voor T-girls. Ze ontdekt dat ze in deze wereld niet sex-loos is, of kan zijn, of tijdelijk kan vluchten naar het midden. In plaats daarvan "moet" ze vrouw zijn. Ook als dit haar bang maakt.

Dat gevoel is griezelig herkenbaar. Het gegeven dat dikke biovrouwen op platte schoenen zich te kijken gezet voelen als ze gepasseerd worden door ligtvoetige transeksuelen op hakken van 10cm.  Ik heb niet het idee dat ik naar het midden kan vluchten. Ik ben hard op weg naar helemaal vrouw zijn, en dan ga ik niet met een spijkerbroek en een trui onzijdig op de bank zitten.

De aantrekkingskracht is me duidelijk. He he. Dat duurde even. Alhoewel ik geen zin, geen paragraaf, geen hoofdstuk in het boek lezen zonder te denken: "Dat had veel beter gekund". Met meer respect voor de lezer. Maar als je van fantasy houd en van SM en van lezen, dan ben je lekker onder de pannen met   deze serie.

Meer over Gor http://meadhall.homestead.com/Gor.html 

Ik kende het niet. Nu ken ik het wel. Ik snap de aantrekkingskracht, als ik het boek ooit uitlees zal ik het hier melding van maken. Nu ga ik mijn nagels aflakken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Merel, ik ben zelf net begonnen in de serie met deel 1: De tarnsman of Gor. Ik heb alle delen 1-26 en deel 28. Ik mis 27, heb jij die misschien.
groetjes
Erja