zondag 16 januari 2011

Jury rapport Texel

Amsterdams Kleinkunst Festival
Concour om de  Wim Sonneveldprijs
Texel 13, 14 en 15 januari 2011

Merel Moistra met "Wat wil dat wijf"

Haar verpletterende opkomst als lage alt, zet iedereen al direct op het verkeerde been. Nee, hier loopt geen goedkope revueartiest het podium op, Hier komt een intelligente entertainster ons een heel persoonlijk levensdilemma voorleggen. Ongepolijst, was van de meeste regels die in een theater gelden, vertelt zij met flair, ironie, zelfvertrouwen en vooral met lef dat zij een blunder van de schepping is. En daar mogen we allemaal om lachen, zijzelf nog het meeste nu.

Voor die lach waren er het verdriet en de verwarring en ook die deelt ze. Persoonlijke verhalen als deze houden het gevaar in dat ze te navelstaarderig worden.

Met dit programma vol humor en relativering en staaltjes van prachtig improvisatie talent als haar oorbel op de grond valt en even later de andere juist niet, omzeilt Merel die valkuil. Waarbij ze ook, nog te schaars, laat horen dat ze instaat is of te stappen van de eigen thematiek en met een scherpe blik naar de buitenwereld kan kijken.

Als kijker ga je volledig met haar mee en je vergeet het man-vrouw denken en het onderscheid daarin.

Ze moet echter oppassen dat ze geen karikatuur wordt van zichzelf, wil de commissie ook meegeven. Opassen dat ze met dit inhoudelijk zo kwetsbaar programma niet te veel de lach wil halen op te gemakkelijke wijze. De commissie zegt dit ondermeer omdat Merel een slotlied heeft dat misschien wel adembenemend is en waarme ze de hele zaal kan 'oogsten'. Maar ze helpt dat moment voor een deel om zeep met maniertjes en grapjes. Een ernstig punt van kritiek is ook het te lange verhaal over haar lagere school en daar direct achteraan een abominabel lied en werkelijk tenenkrommend pianospel. Dan word het programma juist wat ze niet wil: een tikje klef.

Het publiek vergaf het haar. Misschien wel omdat er veel kleinkunstenaars zijn die een zaal 'aan een touwtje' hebben, maar weinig zoals Merel, die ze 'aan haar ogen' heeft.

1 opmerking:

Plan-one zei

Hoi Merel

Dit rapport maakt mij reuze nieuwsgierig. Hoop dat het lukt een keer komen kijken. Break a leg!!

Oud leerling Corry Zwart