woensdag 30 maart 2011

Wie het beter weet moet het zeggen.

Wie het beter weet moet het maar zeggen. Maar het moet toch nu wel duidelijk zijn dat Khadafie niet op zijn EIGEN mensen schoot, maar op rebellen die uit het oosten kwamen en die niet behoorden tot zijn cluppie. Een vrij steven en taai cluppie blijkt nu. Er woedt momenteel ook zo'n burgeroorlog in Ivoorkust, is er iemand bij het NOS journaal die daar een traan om laat. Nee, want daar is geen Olie.

Ok er is een resolutie van de VN. Ik ben geen deskundige op het gebied van volkeren recht maar volgens mij is de inhoud van die resolutie al illegaal. Wie het beter weet mag het zeggen maar volgens mij is de VN niet opgericht om zich te bemoeien met de interne aangelegenheden van soevereine staten.Volgens mij is die club er (in theorie) om zwakke staten tegen sterke staten te beschermen. De praktijk is anders en dat is natuurlijk schandalig. Want recht is recht en krom is krom. Alleen denken landen als de VS dat ze dingen die krom zijn recht kunnen lullen. Dat is toch ook gelukt met Irak? Het volk is dom en leert het nooit. We verzinnen wel een verhaaltje.

Nu doet men (VS) verwoede pogingen om het mandaat van de resolutie op te rekken.

Natuurlijk is Khadaffie een "hele slechte foute tiran meneer", maar vlak voor dat die "luchtsteun" een feit was had hij zijn land alweer bijna bij elkaar geharkt en was linksom of rechtsom een redelijk stabiel Libië ontstaan. Dat had pijn gedaan, maar het was klaar geweest. Nu blijkt dat die rebellen bij lange na niet instaat zijn om ook maar een deuk in een pakje boter te slaan en moeten ze bewapend worden.  (Ze hebben het recht aan hun kant maar geen wapens in de hand.) Ja laten we die sukkels uit het oosten gaan bewapenen. Je hoeft toch geen universitaire graad te hebben in oorlog voeren om te weten dat als je de zwakke partij van wapens voorziet je de oorlog in stand houd en dat er dan ellende zal zijn en onschuldige slachtoffers.

Deze geld verslindende oorlog is dus nog lang niet voorbij. Europa heeft zijn hoofd in een wespennest gestoken. Is in de bres gesprongen voor een zooitje ongeregeld woonachtig in het oosten van Libië. Men heeft de sterke positie van het Khadaffie regime totaal onderschat.

Gadaffie heeft al weken geleden belooft dat als het er van moest komen hij zijn hele volk zou bewapenen.
Die rebellen kunnen dus een regen van kogels verwachten omdat die olie domme Khadaffie  lovers namelijk niet van plan zijn om zich door wie dan ook te laten overheersen.

Want als die zwakke geesten uit het oosten met hun drie jeeps en een mitrailleur het voor het zeggen krijgen dan betekend dat natuurlijk het zelfde als Libië uit leveren aan het westen. Maar dat lukt ze nooit, tenzij die zwakke gasten uit het oosten tanks kadoo krijgen. Mochten ze die krijgen, en dat zou krankjorum zijn, maar dat is dit hele verhaal al, dan krijgen ze die natuurlijk niet voor niets. Daar moeten ze voor gaan betalen als ze Libië "bevrijd" hebben. Ga ik die onzin nog meemaken of worden we eerder wakker dan dat?

Die bevrijding laat natuurlijk nog heel lang op zich wachten. De oorlog sleept zich voort en er zullen nog vele honderduizenden zinloze slachtoffers vallen. En dat allemaal omdat het "vrije westen" het volk van Khadaffie tegen de dictator in bescherming wilde nemen.

Wie gelooft dat? Waarom geloof je dat. Dit gaat om Olie. En Sarkozi is geen Napoleon.

Maar wie het beter weet die mag het zeggen. Maar ik denk dat ingrijpen in Libië een dikke vette blunder is geweest.

Naschrift op 3april:  Na het verschijnen van dit artikel is het NOS journaal meer aandacht gaan geven aan de humanitaire ramp in Ivoorkust, en hebben de rebellen al een keer een bestand aangeboden dat door Khadaffie is geweigerd omdat de voorwaarden te stom voor woorden waren.

Geen opmerkingen: